På Lakritsfestivalen den 1-2 april 2017 på Annexet vid Ericsson Globe fanns det, förutom att provsmaka och köpa lakritsprodukter i alla dess former, även möjlighet att delta i lakritsinspirerade aktiviteter för alla åldrar och sinnen.

Festivalscenen
Lakritsfestivalens populära scen är festivalens hjärta. Konferencieren Lina Skandevall tog återigen emot gäster. I är gästas scenen av populära Småkockarna, prisbelönta tårtkonstnären Liv Sandberg, toppbloggaren Fredrik Nylén från Fredriks Fika och Hela Sverige bakar. Från Sveriges Mästerkock 2016 kom både vinnaren Catarina Köning och tvåan Daniel Lakatosz. Scenen sponsras av vår utställare Nammi Godis.

Sveriges Favoritlakrits 2017
Årets vinnare blev Super Salty Salmiakkola från Gammelstads Knäck och karamell.

Lakritsworkshop: Svart magi!
Hos Lakrids by Johan Bülow fick besökarna skapa sin egen favoritlakrits av ekologisk handgjord lakrits. Lakritsens smakmöjligheter fick det stora utrymmet när besökarna fick möjligheten att göra sin egen lakrits, med olika smaker, där endast fantasin begränsade. Förutom att testa på att vara produktchef för en dag fanns det även möjligheten att vara lakritsbloggare.

Världens dyraste lakrits
Välgörenhetsprojekt med en av våra utställare. Världens dyraste lakrits till förmån för Barncancerfonden. Lakritsen producerades i endast 1 kg fördelat på 10 st burkar. Varje burk är designad och handmålad av en Stockholmskonstnär. Lakritsen tillverkas i pralinform där kärnan består av handgjord långlagrad lakrits omgiven av ”Toscano Bianco”-choklad smaksatt med vit- och svart tryffel, Iransk störcaviar och hasselnötter från Piemonte. Pris: 3600 kr/burk.

Lakritsateljén
Här kunde man skapa konst med lakrits tillsammans med vår utställare Lakritsfabriken i Ramlösa.

Småkockarna
Hos Småkockarna lärde man sig att laga mat med lakrits.

Dessertbar
På årets lakritsfestival utökade Desserter utan gränser sin Dessertbar till ett ståcafé mitt i montern. Där fanns både söta och sötsalta alternativ i miniformat. Alla är med lakrits förstås och som dryck rekommenderas ett gott lakritskaffe!

Öl- och Lakritsprovning med Petter & Pelle 
Favorit i repris i 2017-års tappning! Ett unikt tillfälle att prova öl tillsammans med nyttig torsklever och isländskt lakritssalt från Saltverk. Lär dig hitta smaknyanser du inte tidigare tänkt på. Mellan smaknyanserna väver vi in fakta om isländsk lakrits och Petter bjöd på utvalda ölanekdoter.

Petter Vinberg, Linköping, utbildad till sommelier i Grythyttan, restaurangchef på De Klomp i Linköping, som för övrigt är rekommenderad av White Guide. Pelle Pettersson, Söderköping, älskar Island och unika smakkombinationer, driver företaget Nammi.

Lakritspralinprovning med Liv Sandberg – Söndag 2 april kl 12
En delikat provning där vi lärde oss att kombinera lakrits med rätt choklad. Under provningen på Lakritsfestivalen fick deltagarna smaka chokladganacher (fyllningar) smaksatta med olika typer av lakritspulver till choklad.

Liv Sandberg är en flerfaldigt prisbelönt tårtkonstnär och smakkreatör som är trendsättande och normbrytande i såväl smak som design.

Lakritsprovning med Mike Räsänen 
Upptäck roten till det goda! Under lakritsprovningen fick deltagarna smaka på flera olika sorters lakrits. Ett utmärkt tillfälle att lära dig vad lakrits är, hur man tillverkar lakrits, lite historia om lakrits och en hel del kuriosa om lakrits.

Lakritsexperten Mike Räsänen från Choklad & Lakrits Sverige är en av Sveriges mest anlitade lakritsföreläsare.

Polkagrisbakning
Stefan Fransson från Polkaprinsen, världsmästaren i polkagrisbakning, visade live och bjöd på nybakade varma polkagrisar.

Klubbtillverkning
Skapa en egen läcker polkagrisklubba med riktiga bär och riktiga kryddor i Gammelstads knäck och karamells monter. Pris 20 kr.

Lakritsutställning SÖTT & SALT
Göteborgs Botaniska Trädgård och Lakritsfabriken i Ramlösas lakritsutställning SÖTT & SALT visades på Lakritsfestivalen i valda delar. En utställning om lakritsens väg från rot till påse.

Lakritskontoret
En utställning av finskt hantverk i kontorsmiljö inspirerad av lakrits.

Ansiktsmålning med Marion 
Vad vore en festival utan ansiktsmålning? Här är det bara fantasin som sätter stopp. Kom & förvandlas till olika söta eller lite mer läskiga saker, du bestämmer! Barnleendegaranti med Marion! Marion Cuerq är konstnär med fokus på ansiktsmålningar. Hon anlitas flitigt vid events, festivaler och barnkalas. Är du också intresserad av att ha med denna roliga aktivitet vid event? Välkommen att kontakta Marion på marionc69@yahoo.fr

Böcker och lakritsfika
Under Lakritsfestivalen, på söndagen 2 april delade Ariton Förlag ut 1 500 böcker från novellsamlingen om de sju dödssynderna till de första besökarna. I deras monter bjöd de på lakritsfika över det goda samtalet under hela festivalhelgen.

Urb-It
Skicka en lakritsgåva till nära och kära i Stockholmsområdet, innerstaden och utvalda närförorter, direkt från festivalen med Urb-It.

Festivalbaren vid scen – Årets Lakritscoctail Emerald Apple
Årets Lakritscocktail är återigen framtagen och fotograferad av Jennie Pihl, numer restaurangchef på STHLM Tapas Selected. ”Emerald Apple tar dig till sommarens varma kvällar med cocktailpartyn, takterrasser och solnedgångar. En frisk smak av äpple, en hint av fläder som mynnar ut i viol och lakrits,” berättar Jennie Pihl.

Restaurang & Café på balkongen
På festivalcaféet gick det att avnjuta till exempel en fika, årets festivaldrink eller årets lakritsinspirerad trerättersmeny för 360 kr.

Årets Lakritsmeny från Stureplansgruppen Arena Caterings lakritsteam

Lakritsbakad pumpa med bjälboättens vita chevré från Löts Gårdsmejeri, brynt smör, salvia, lakrits- och chilihonung samt lakritskrutong

Grillad Entrecôte med rökt lakritsrub, körvelpersillade, lakritsemulsion, hasselbackspotatis och vispat smör med saltlakrits

Hallon- och saltlakritsmacarons med rödbets- och lakritsgelé, citron- och lakritssorbet

Cafémeny Lakritsfestivalen  2017 (ej bordsbokning)

  Räkor på danskt rågbröd med citron- och lakritsemulsion, kokt ägg & krasse 175 kr
Wrap med rostad pumpa med fetaost, serveras med en lakrits- och pumpafröpesto och inlagd vitkål 75 kr
Grilled chicken sandwich med levainbröd – lakritssyrad rödkål och rostad äpple- och chilimajonnäs 70 kr
Hallonmuffins med citronfrosting och lakritskonfekt 28 kr
Choklad- och cashewnötsfylld sötlakritsmaränger 28 kr
Kanelbulle 25 kr