GÄSTINLÄGG I år fick vi på DekoSTHLM förfrågan om vi ville hjälpa till att styla upp scen och blogghörna under Lakritsfestivalen på Annexet. Som sanna lakritsälskare så tog vi självklart oss an uppdraget! Jag tänkte dela med mig hur det är bakom kulisserna hos oss inredningsstylister och hur vi jobbat fram material till scenstylingen för Lakritsfestivalen 2017.

Skillnad på inredning eventstyling
Det är stor skillnad på att inreda privata bostäder och styla upp en bostad inför försäljning. När det kommer till inredning i hem har alla sin personliga stil och smak som vi utgår från, till det behöver vi också addera att hemmet skall vara funktionellt för den som bor där. Vid homestyling och homestaging är målet att möblera och dekorera upp bostaden för att få fram full potential på foto och visning för potentiella köpare. Bilder från våra stylinguppdrag finns tillgängliga att se på vårt Instagram www.instagram.com/dekosthlm och dekosthlm.se.

Scenen – eventets hjärta
Hur får man till den där magiska förvandlingen från en stor tom svart låda till att bli eventets hjärta?

Många vi träffar på har en glamourös bild av stylistyrket. Sanningen är att det är mycket hårt arbete och slit bakom slutresultatet. Att styla ett event handlar inte bara om att välja blommor eller dekoration på bordet. Allt är noga genomtänkt. Vi börjar med att besöka lokalen, i detta fall Annexet. Därefter skissar vi upp syfte och alla aktiviteter scenen skall fylla. Utifrån det väljer vi ut möbler och de större dekorationsinslagen. Det skall kännas att det finns en anknytning i det som står på scen med det som utspelar sig här.

En färgpalett sätts utifrån årets lakritsfärger rosa, gul och grön. Vi har därför valt att köra på nedtonad inredning i modern anda och jordnära material. Det är viktigt att inredningen vi väljer inte konkurrerar mot årets färgskala. Det gröna inslaget ger oss en naturlig väg in att arbeta med mycket växter utan att addera ytterligare en kulör i växterna.

Årets scenprogram presenterar en stor variation, från polkagrisbakning, ballongshow till lyxiga recept, ballongshow och presentation av världens dyraste lakrits. Detta vill vi skall genomsyras av en lyxig touch på scenen, som skall kännas både i möblemang och detaljer. Vi har valt att satsa på lyxig bordsdekoration tillsammans med en bukett som plockar upp årets lakritsfärger. Till de befintliga ballongpelarna adderar vi flygande heliumballonger som förstärker den lyxiga känslan och kopplas samman med ballongshowen. Köksdelen förstärks med mortlar, trädekoration och färska kryddor.

Nu skall idéerna och allt planerande bli verklighet. Kuddar, filtar, möbler, blommor, lådor, kartonger, lyktor och mycket mera ska plockas ihop, köpas in, köras hit, bäras upp. Logistik är a och o i vårt yrke. Vi gör precis allting, bär soffor, planterar träd, möblerar upp, snittar buketten, puffar kuddar, polerar ljusstakar. Det är mycket jobb men också väldigt roligt. I vårt yrke som stylister, måste vi kunna vara kreativa, snabbtänkta, ihärdiga och flexibla. Det är många saker som kan tyckas och tänkas på vägen, eller scheman som ändras och korrigeringar som behöver åtgärdas.

Utmaningen är att få till en ombonad scen med mycket dekor som fångar publikens intresse utan att det tar uppmärksamhet från scenaktiviteterna. Genom att bygga upp fokusgrupper uppe på scenen med tydlig anknytning till de aktiviteter som skall utspelas här blir det tydligt för publik och gäster. Nu ser vi på DekoSTHLM fram emot att bygga upp och skapa en inbjudande scen under fredag eftermiddag så syns vi på lördag!

//Linda, Linda och Helena på DekoSTHLM

dekosthlm.se
www.instagram.com/dekosthlm/