Den 21 februari var det äntligen dags för årets första pressvisning och provsmakning av årets lakritsmeny, för som ni vet har lakrits numera passerat godis-stadiet, och hamnat på mattallriken. Som vi tidigare skrivit, är årets meny skapad av Stureplansgruppens kock Micael Karlsson (bild) tillsammans med kocklärlingen Felicia Ekström. Efter att ha provsmakat menyn, kan vi verkligen säga att årets meny är en smakdröm för alla lakritsälskande!!

Här ser ni förrätten, italiensk mozzarella med bakade tomater och lakritsconsommé. 

Just mozzarella och lakrits är kanske den mest nyskapande smakkombinationen i år. 

Och vackert är det också, visst tänker man på våren när man ser denna rätt?

Och så till varmrätten: Vad sägs om lakritssotat ankbröst med lakritsbakad morot, konfiterad kålrot, lakritssky samt en sallad på rökt sidfläsk, champinjoner och granatäpple? Mmmmm mums säger vi! Just denna rätt ångar av lakrits, och här kan man verkligen känna hur lakrits kan höja en köttsmak. 

En lakritsdoftande trio. 

Finalen – desserten – årets lakritsdoftande dessert är crème brûlée med inkokta rabarber med lakritsmaräng, mandelkaka med lakritssmak, rabarber yoghurt och pistagenötter. 

Den här söta lakritsupplevelsen är både len och syrlig, men framförallt smakrik.

Som ni förstår så är det här ett M Å S  T E ! Gillar ni lakrits? Gillar ni mat? Här kombineras det bästa av två världar. Menyn kommer att serveras på Lakritsfestivalen den 14-15 april vid bordsbokning. 

Text och bilder för Lakritsfestivalens blogg: Angelica Hellgren www.angelicahellgren.se