Cupcakes från Cupcake STHLM, imorgon fr. kl.16 visar de sina nya lakritsskapelser
gjorda 
inför årets lakritsfest på Choklad & Lakrits i Stockholm. 

För första gången firas imorgon Internationella Lakritsdagen i Sverige. Traditionen kommer egentligen ifrån USA. ”Det är kul att lakritsen äntligen uppmärksammas, den har blivit undansatt så länge”, säger Tuija Räsänen, Lakritsfestivalens arrangör om att lakritsdagen äntligen har nått Sverige.

Runt om i världen pågår firandet. Ett exempel är svenskägda godisbutiken Suger Sin i London som låter meddela Lakritsfestivalen att de firar lakritsdagen genom att bjuda på saltlakrits. ”Perfekta dagen att testa saltlakrits om man inte har vågat innan. Många här är ju lite rädda för det”, berättar systrarna Anna och Josefin Deckel-Nilsson.

Ett annat exempel är den amerikanska butiken Licorice International i Lincoln, Nebraska. De firar med öppet hus och smakprover av lakritsgodis, lakritskaffe och lakritste.

Lakritsdagen i media
Många media uppmärksammar denna internationella hyllningsdag för lakrits. Här är ett urval: kl.6.27, 7.10 8.10 9.21 och 9.54 gästar Annica Triberg Nyhetsmorgon på TV 4. Hon har tillsammans med Annika Wallin skrivit boken Lakrits.

Vidare så har Radio Blekinge lakritstema hela morgonen, kl.8.15 intervjuar de festivalkocken Jacob Wismar. Radio Växsjö intervjuar sedan kl.9.10 Lakritsfestivalens arrangör Tuija Räsänen.

Firandet i Sverige
Här är ett urval av lakritsfirandet runt om i Sverige.

Gammelstads Knäck och Karamell i Luleå är en av alla de utställare vid årets festival som dagen till ära kommer att ha utlottningar på sin Facebooksida. De gör också ett samarbete med äventyrsföretaget Offcoast Lapland Adventures. Den gemensamma kärleken till lakrits slutade i en förrätt med lakrits som fr o m imorgon är inkluderad i deras vildmarkskoncept. Receptet? Ja, det bjuder de på, det kommer under morgondagen!

Lakritsfabriken firar på Väla Centrum, utanför Helsingborg. Mellan kl.10-20 kan du se världens längsta lakrits och delta i tävlingar där vinsten är en prenumeration på lakrits under ett år.

Choklad & Lakrits i Stockholm bjuds det på  lakrits och lakritste hela dagen. Mellan kl.12-14 visar också Damen med Bakelsen upp sina minimini-cupcakes och från kl.16 visar Cupcake STHLM upp sin nya kollektion av lakritscupcakes.

Lakritsroten, även den i Stockholm, firar lakritsdagen genom att Lotta Raab från Desserter utan gränser gästar butiken mellan kl.14-17 med sina delikatesser. Hon berättar också mer om hur man kan använda lakrits som smaksättare. Hon håller även en lakritsprovning på kvällen.

Hur firar du?