Lakritsrecept av Jacob Wismar

Den trendspanande kocken Jacob Wismar var Lakritsfestivalens kock 2012. Tidigare har han bl.a. komponerat förlovningsmenyn till kronprinsessparet och skrivit Familjens hälsokokbok. Festivalbesökarna kunde avnjuta spännande rätter från hans nykomponerade lakritsmeny. Här bjuder vi på recepten. Alla underbara foton är tagna av Jacobs fru Frida Wismar.

Bon appétit!

Lingon- & lakritssmoothie

1 glas

1 dl vaniljyoghurt
1/2 dl mjölk
1 dl frysta lingon
1 msk flytande honung
1 tsk lakritspulver

Mixa alla ingredienser. Häll upp i ett stort glas och njut.

 

American yoghurt pancakes med lakrits

4 portioner/12 små pannkakor

1 ägg
3 1/2 dl vaniljyoghurt
1 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk rårörsocker
2 tsk lakritspulver
1 tsk smält smör
smör till stekning

Vispa ihop samtliga ingredienser till en slät smet. Smält lite smör i en stekpanna och klicka ut smet till ca fyra pannkakor åt gången. Stek dem gyllenbruna på båda sidor.

Servera med glass och lönnsirap.

 

Lakritskanderade nötter

3 dl blandande, naturella nötter
2 msk smör
3 msk socker
1 msk lakritspulver

Smält smöret i en medelvarm stekpanna. Tillsätt nötterna. Rosta dem lätt gyllenbruna. Tillsätt sedan socker och lakritspulver. Rör om noga tills sockret har smält och börjar fastna runt nötterna. Häll upp på bakplåtspapper att stelna.

 

Lakritsgravad lax med ljumna rödbetor

4 port

Lakritsgravad lax

300 g färsk laxsida
4 msk strösocker
4 msk salt
1 msk lakritspulver

Ljumna rödbetor

500 g kokta rödbetor
1 msk smör
1 strimlad rödlök
0.5 tsk salt
0.5 tsk svartpeppar
1 tsk balsamvinäger

Laxen: Blanda ihop socker, salt, peppar och lakritspulver. Gnid in laxen med blandningen. Lägg ihop filéerna i en plastpåse. Knyt ihop påsen och förvara laxen i kylen. Vänd den gärna några gånger under tiden och beräkna gravningen till två dygn. Skiva laxen riktigt tunt.

Rödbetorna: Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten, ca 30 minuter, beroende på storlek. Häll av vattnet och låt dem svalna något. Skala betorna(använd gärna plasthandskar för att undvika missfärgning) och dela dem i mindre bitar. Vänd ner smör, rödlök, balsamvinäger, salt och peppar.

Servera laxen med de ljumna rödbetorna, citron och en klick gräddfil.

 

 

Linssallad med lakritsvinegrette

4 port

Lakritsvinägrett:

1 sats

2 dl rapsolja
1 dl olivolja
2 dl rödvinsvinäger
2 msk honung
1 lime, saften
1 msk lakritspulver
1 krm salt

Linssallad:

2 dl linser, kokade
1 kruka romansallad
2 äpplen
1 silverlök
1 dl grovhackade valnötter

Mixa alla ingredienser slätt med mixerstav. Häll upp på flaska med lock. Förvaras i rumstemperatur, hållbarhet ca 2 veckor.

Bryt salladen i bitar och skär äpplena och löken i tunna skivor. Blanda linser, sallad, lök och äpple i en skål. Toppa med dressing och valnötter.

 

Laxfilé på spenatbädd med lakritskryddsmör

4 portioner

Lakritskryddsmör

120 g mjukt smör
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk finhackad dill
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk lakritspulver

Laxfilé på spenatbädd

200 g bladspenat
600 g laxfilé
salt och peppar

Kryddsmöret: Rör ihop ingredienserna till kryddsmöret. Rulla till en jämn korv i plastfolie. Lägg i frysen. Skär upp i skivor om ca 1/2 cm och servera till laxen.

Laxen: Sätt ugnen på 150grader. Smörj en ugnsfast form och lägg ner bladspenaten i botten. Skär laxen i 4 bitar och lägg filéerna ovanpå spenaten, salta och peppra. Stek i mitten av ugnen ca 20 minuter.

 

Lakritsmaränger

15-20 maränger

6 äggvitor
6 droppar ättika
2 msk maizena
3 dl rårörsocker
2 msk lakritspulver

Satt ugnen på 120 grader. Vispa äggvitorna (med elvisp) tillsammans med ättikan. Börja vispa långsamt för att sedan öka hastigheten gradvis tills smeten blivit ett hårt skum. Bunken ska kunna vändas upp och ner utan att smeten rinner ut. Vänd sedan ner maizena, socker och lakritspulver och vispa snabbt tills smeten blir glansig. Klicka ut marängsmeten på bakplåtspapper till valfri portionsstorlek och grädda i ca 1 timme eller tills de lossnar från plåten. Låt svalna.

4 Responses to Lakritsrecept av Jacob Wismar

  1. Ullis says:

    Hej och tack för inspirationen…jag älskar lakrits!!

    Kram på dig, Jacob <3

  2. Tora says:

    Oooh, det hele ser så veldig lekkert ut! Tusen takk! Så inspirerende, og så fine bilder!

  3. Tytti says:

    Ser riktigt gott ut och vill gärna prova dina recept men var kan man köpa lakritspulver? I hälsobutik ?
    Mvh

  4. Mike says:

    Hej Tytti!
    Lakritspulver finns i de butiker som satsar på lakrits, t ex Choklad & Lakrits, Lakritsroten och många andra.
    Du kan också enkelt beställa från t ex deras webbutiker.
    Du har några länkar uppe i högermarginalen på den här sidan!
    Eller, så kommer du till Lakritsfestivalen under söndagen och handlar där!