Lakritsfestivalens arrangör Tuija Räsänen, 58, släpper nu Boken Tio år med Lakritsfestivalen – en kärleksfull hyllning till det hon älskar allra mest – lakrits. Jag, Angelica Hellgren som gästbloggar på Lakritsfestivalens blogg, blev nyfiken och gjorde en intervju med Tuija för att höra mer om arbetet och idéen bakom.

Berätta lite kort om dig, vem du är, vad du gör, dina intressen:

– Jag tycker om blommor, att läsa och att lära mig nya saker. Sen tycker jag mycket om arbetet med min butik, webbutiken, lakritsprovningarna, samt festivalerna i Stockholm och Helsingfors. Detta är så roligt att det också har blivit ett slags intresse.

– Tuija berättar att boken i mångt och mycket handlar om att lakrits är så mycket mer än bara lakrits, och att boken också kommer innehålla roliga berättelser om vad som hänt på festivalerna under de 10 år den har hållit på.

Man kan säga att allting började 2004 då Tuija började sälja choklad. I början var det enbart choklad som såldes men hon bestämde sig för att utöka sortimentet till att också sälja lakrits.

– Det var då någonting hände. Kunderna reagerade starkt på att jag börjat sälja lakrits och de delade med sig av lakritsminnen och frågade efter sina favoriter. Eftersom jag går igång på problemlösning började jag ta reda på mer om lakrits och försökte leta efter kundernas favoritlakrits. Det fascinerar mig fortfarande att lakrits berör så mycket. Det är få som inte börjar prata lakrits när de får reda på att jag jobbar med det.

Bokens uppkomst kom till så här: Grannen till Tuijas gamla butik i Trosa, Mats, som driver ett antikvariat, tyckte att hon skulle skriva en bok om allt som händer på Lakritsfestivalen. Sagt och gjort.

– Jag berättade och han skrev, men sen blev boken liggande på is tills det var dags för 10-års jubileet. Då fick jag hjälp av P-O och Leo, som ger ut tidningen Journal Chocolat, att avsluta arbetet med boken och nu är den äntligen klar!

Om du skulle definiera lakrits med en enda mening?

– Jag brukar säga att choklad är som klassisk musik och lakrits är som rock ´n roll!

Slutligen, frågar jag Tuija om det kommer det bli en 20-års jubileumsbok?

– Jag tror inte man ska skriva en jubileumsbok igen efter 20 år, då tycker jag att vi får hitta på något nytt

Boken Tio år med lakritsfestivalen kommer att finnas på Lakritsfestivalen, och i Tuijas butik Choklad & Lakrits på Fridhemsgatan 53 på Kungsholmen i Stockholm, samt på nätet www.chokladolakrits.se

 Text: Angelica Hellgren www.angelicahellgren.se