Ljusare tider väntar runt hörnet och prick idag är det långfredag. Påsken är matens högtid och under denna tid serveras det ofta klassiker som ägghalvor, sill, påskalamm och lax. Man kan också tänja lite på traditionerna och göra något annorlunda, som till exempel påskgult saffransris med lakritsmarinerad fläskfilé. Denna rätt är fräsch och kontinental och går att variera på många olika sätt. Servera med en saffran- eller chiliaioli 🐣

Jag använde isländskt lakritssalt från Saltverk, för att fördjupa smaken i både kött, grönsaker och ris. 

(4 port) Saffransris

Ingredienser

  • 2 msk gul lök (ar), finhackade
  • Smör, eller olja
  • 5 dl buljong
  • 2,5 dl ris, långkornigt
  • 1 påse saffran
  • 4 msk mandelspån
  • Lakritssalt
  • Peppar

Gör så här:

  • 1. Låt gul lök fräsa i smör eller olja i en kastrull. Koka upp buljong i en annan kastrull.
  • 2. Mät upp ris, och låt det fräsa ihop med smöret tills det blir glansigt. Smaksätt med en påse saffran, lakritssalt och peppar.
  • 3. Späd med den heta buljongen och låt det sjuda i ca 18 min.
  • 4. Lufta sedan riset med en gaffel och låt det stå i 5 minuter.
  • 5. Strö över mandelspån och lite lakritssalt. 

Grönsakerna

Ingredienser:

  • 1 ask cocktailtomater
  • 1 zucchini 
  • Timjan
  • Olivolja
  • Lakritssalt
  • Peppar

Gör så här:

  • 1. Sätt ugnen på 250 grader
  • 2. Skölj cocktailtomaterna
  • 3. Skär zucchinin i minde bitar. 
  • 4. Lägg grönsakerna i en ugnsform och blanda med olivolja, lakritssalt, timjan och peppar. 
  • 5. Rosta mitt i ugnen i 6-8 min. 

Lakritsmarinerad fläskfilé

Ingredienser

  • 600 gram fläskfilé(er), (600-700g)
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk timjan
  • 1 msk soja
  • 1 msk lakritssalt
  • 1 msk honung
  • 1 krm peppar

  • 1. Putsa fläskfilén.
  • 3. Gnid in fläskfilén med soja och låt den vila i ett par minuter.
  • 4. Lägg den sedan i marinaden (dvs. resten av ingredienserna) och låt den ligga i minst i 30 min. 
  • 5. Sätt ugnen på 200°.
  • 6. Bryn filén runt om i smör eller margarin i en stekpanna.
  • 7. Flytta över filén till en ugnssäker form och stick in en köttermometer i köttet.
  • 8. Strössla över timjan. 
  • 9. Stek i ugnen till 65°. 
  • 10. Ta ut formen ur ugnen och låt fläskfilen bli klar utanför i ca 10 min.
  • Lägg upp alltsammans på en tallrik och strössla över mandelspån och timjan. 

Och som jag skrev tidigare så kan tillbehören variera. På bilderna har jag inte med chili-aiolin som jag serverade till, men det kan jag rekommendera. 

Smaklig måltid och en riktigt Glad Påsk! 🐣

Text och bilder: Angelica Hellgren www.angelicahellgren.se