DSC_6233

Grattis till lakritsen! På söndag 12 april är det dags för Lakritsens Dag, en internationell hyllning för lakritsen som godis, krydda och naturläkemedel.

”Vi tog Lakritsens Dag till Sverige från USA 2012 och sedan dess har det spritt sig från Sverige till flera andra europeiska länder och störst firande är det förutom i Sverige framförallt i Tyskland och Schweiz”, berättar lakritsexperten och Lakritsfestivalens arrangör Tuija Räsänen som står bakom festivalerna både i Stockholm och i Helsingfors.

Hos Tuija på Choklad & Lakrits Sverige i Stockholm kan man under Lakritsens dag gå på lakritsprovningar och det är 10 % rabatt på allt i butiken. Öppet mellan kl.11-16.

DSC05014

Lakritsens dag startades 2004 i nationell dag i USA. Målet var båda att fira lakritsen och att ”söta upp” inför den nationella skattedagen som infaller 15 april. Initiativtagare var den amerikanska butiken och distributören Licorice International i Lincoln, Nebraska. I Tyskland togz firandet upp 2013 av lakritsälskande bloggaren Christian Kaufmann som driver bloggen Lakritzplanet.de.

Här följer några andra exempel på hur Lakritsens dag firas.

Lakritens dag 2015 - Lakritsfabriken

I Lakritsfabrikens butik på Ängelholmsvägen i Helsingborg firas dagen med pompa och ståt mellan kl 10-14. Gästerna får bland annat följa lakritsens väg från rot till färdig produkt, designa sin egen ask chokladdoppad lakrits, fika, smaka Lakritsfabrikens eget lakritskaffe och passa på att handla med lakrits hem.

Högdalens fritidsgård, söder om söder i Stockholm, firas Lakritsens Dag med tävlingar och lakritsprovning mellan kl.18.30–22.

Handelsboden Njuta i centrala Hjo är fulladdade med kunskap och kuriosa om lakrits inför firandet och skriver ”Kom och smaka på och lär dig mer om denna urgamla medicinalväxt som har blivit en av våra populäraste godbitar i Sverige”. Läs mer om Njutas lakritsprovningar här.

I Italien ordnar Amarelli en lakritsprovning tillsammans med Eataly på Brian & Barry i Milano.

Hoppas du hittar ditt sätt att njuta av lakrits på söndag!

DSC05026