Geten Gerdas grundare och mejerska Sophia Nygård är inte rädd för utmanande smakkombinationer. I höstas gjorde hon ett experiment och smaksatte getost med lavendel och honung. Nu tycker hon att det blir kul att ta fram en lakritsost som dessutom gör premiär på Lakritsfestivalen.

GetenGerda1

– Jag älskar lakrits och jag älskar ost. Färskost är roligt att producera för den kan smaksättas på nya vis i oändlighet. Den fungerar med både sött och salt säger Sophia Nygård, som också tycker att den nya osten förenar det bästa av två världar.

Att smaksätta osten med lakrits är inte så konstigt som man skulle kunna tro. Getost har en naturlig strävhet och sälta som smälter bra ihop med salmiaksmaken. Sophia Nygård har även provat att kombinera färskost med hackad rålakrits med gott resultat. Det hon varit ute efter där är kontraster, det mjuka och det knapriga.

Getost med lakrits kan serveras fristående på en ostbricka, till ett neutralt bröd eller kex så att smaken kommer fram.

Mathantverk ligger Sophia Nygård varmt om hjärtat. Visionen är att framställa god ost från glada getter och att det blir enklare för folk i storstadsområden att köpa närproducerade mejeriprodukter.

Än så länge köper hon in mjölken. Getmjölken kommer från Vallgarn utanför Enköping. Ibland köper hon även ekologisk mjölk från fjällkor och rödkullor på Ekerö. All mjölk kommer från gamla lantrasdjur vars egenskaper det finns många anledningar att bevara. I framtiden är drömmen att ha en egen getbesättning, men med tre småbarn hemma får det vänta lite. De egna getterna får gå och skrota i lugn och ro i hagen så länge.

GetenGerda2