För ett par veckor sedan besökte vi den årliga Salmiakpicknicken i Finland och fick vara med och provsmaka samt bedöma olika lakritsprodukter. Vi hade med oss en specialtillverkad saltlakritspralin för picknicken från Haupt Lakrits, ”Hasses lilla salta”, som uppskattades mycket. Den fick också högsta betyg sammanlagt av alla. Strax efter kom 3 Vänners lakritsglass.

Stort grattis till Haupt Lakrits och salmiakpralinen ”Hasses lilla salta”!
En mjuk salt lakritsbit i mitten med choklad runt om och pudrad med saltlakritspulver. ”Best of the best” som en av gästerna ropade när hon hade fått smaka på den 🙂

Vi smakade även på:
• En glass med lakrits och kokos från 3 Vänner som inte finns att köpa ännu
• Green Dates Liqorice, dadlar pudrade med saltlakrits pulver
• Vahva Salmiakki från Kouvolan Lakritsi, stark salt mjuk lakrits som inte säljs i Finland utan bara i Danmark.
• Saltlakritskaramell från Namitupa, som ej finns till försäljning ännu och inget namn.

I Finland betyder ordet ”lakrits” söt lakrits. Ordet saltlakrits finns inte hos dom som hos oss utan all salt lakrits kallas för salmiak. Vi i Sverige blandar orden ”hej vilt”.  För att få salt lakrits tillsätter man ammoniumklorid i lakritsen. Det är ett syntetiskt, kryddigt salt och kallas för salmiak.

Picknicken äger rum på Sjöfästningen Sveaborg. Det är en kulturskatt som grundades 1748 på öarna utanför Helsingfors. På den tiden var Finland en del av Sverige och fick sitt namn, Sveaborg, av Sveriges dåvarande kung Fredrik I.

Finska Salmiakföreningen startades för tjugo år sedan av ett gäng saltlakritsentusiaster i Helsingfors. På somrarna bjuder de in medlemmarna i föreningen på en picknick, Salmiakpicknicken. Då provsmakar man olika saltlakritsprodukter och ger en bedömning på dem. Ibland kan det även vara produkter som ännu inte finns på marknaden.

Föreningen arrangerar även varje vinter Salmiakgalan, en pubafton dit alla är välkomna. På galan utses årets saltlakritsprodukt och får utmärkelsen Salmiakki Finlandia. Nästa Salmiakgala är den 3 mars 2018.

Läs mer om Salmiakpicknicken och bedömningen på Finska Salmiakföreningens hemsida.