Lakrits utvinns av roten till växten Lakritsroten som heter Glycyrrhiza Glabra på latin. Eftersom den bästa lakritsroten växer i Kalabrien i södra Italien, enligt Encyclopedia Britannica, ville jag resa dit. Så jag åkte på semester till Italien i slutet av sommaren 2010 och fick göra ett studiebesök hos Amarelli som tillverkat lakrits i flera hundra år.

kalabrien

Jag tycker väldigt mycket om växter och ville se Lakritsroten i verkligheten men Amarellis fabrik låg mitt i staden Rossano och det fanns inga plantor vid den. Utan jag fick se till att det blev en semester till i Italien året efter igen och då besökte jag en av Nature Meds lakritsodlingar.

jaglakritsodling

När jag hade sett Lakritsroten i verkligheten upptäckte jag att jag redan sett den utan att veta om det. Lakritsroten växer vilt i Kalabrien och på många ställen till och med längst med vägarna. Den sprider sig som Kvickrot här hemma, behövs bara en liten bit rot för att det ska bli en planta.

plantortottoaren

Lakritsroten är ärtväxt, en buske som blir upp till en meter hög, den vill ha medelhavsklimat, har blå-lila blommor och det är bara rötterna som man använder på plantan. Det är svårt att odla Lakritsroten i Sverige eftersom det är för kallt på vintrarna och i växthus kan det bli besvärligt eftersom rötterna kan bli åtta meter långa.

Hur man skördar lakritsrötterna, det får ni veta nästa gång!