När första Lakritsfestivalen ägde rum 2009 fanns det nästan inga böcker om lakrits utan jag fick googla och fråga folk vad lakrits vad för något egentligen.

Elisabetsbocker

Den första bok jag hittade var Lakrits, mint och choklad av Elisabeth Johansson. En kokbok med drygt 50 recept med lakrits, mint eller choklad. Hon ville skriva en bok om lakrits men förlaget tyckte det var för smalt intresseområde så hon fick lägga till mint och choklad innan de ville ge ut boken. Sex år senare fick hon äntligen ge ut sin bok med bara lakrits, Lakrits: godis, bakverk, desserter, mat & dryck, en kokbok med sextio lakritsrecept. Förra året gav hon ytterligare ut en bok om lakrits, denna gång en kokbok med saltlakritsrecept, Salmiak och saltlakrits.

Annikasbocker

I början av mitt letande efter svar på frågor om lakrits träffade jag på Annika Wallin. Hon har ett passionerat intresse för lakrits och hade samlat på sig en massa kunskap om lakrits i fler år. 2012 gav hon ut en bok om sitt lakritsintresse tillsammans med vännen Annica Triberg, Lakrits: en kärleksförklaring i svart. I mars ger de ut ytterligare en bok om lakrits, Lakrits – recept & kuriosa. Denna gång med fler lakritsrecept.

Lakritsboken

Förra året gav också Lakritsfabriken från Ramlösa ut en bok, Lakritsboken från Ramlösa, en bok om lakrits och deras resa sedan de startade företaget för tre år sedan.

Några böcker har jag också hittat utomland men de är svårare att förstå om man inte kan språket 🙂

Ni kommer få följa med mig på min resa efter kunskap om lakrits här på Lakritsfestivalens blogg framöver under rubriken ”Tuijas lakritsskola”.

Jag heter Tuija Räsänen och är arrangör för Lakritsfestivalen sedan starten 2009. Jag äger och driver Choklad & Lakrits Sverige som har en webbutik www.chokladolakrits.se och fysisk butik på Sankt Eriksgatan 99 i Vasastan, Stockholm. Jag föreläser också om lakrits ofta i butiken eller ute hos företag.

Ses!